ANA HANŽEKOVIĆ, članica Uprave, Hanza Media

Emocija stvara doživljaj, a doživljaj trajnu uspomenu koja nas zauvijek mijenja. Godina koja je nepovratno obilježila čovječanstvo, ubrzala sve promjene i redefinirala mnoge navike, bez iznimke je u živote stanovnika našeg glavnog grada i okolice upisala tu nedjelju 22. ožujka. Zabilježbu o razornom potresu i danima koji su uslijedili Hanza Media uz podršku partnera donosi kroz multimedijski projekt u centar grada, na mjesto stradanja, a putem digitalnih kanala i formata diljem zemlje i svijeta. Ponosni smo što smo cjelovitim sadržajem ispričali priču o emociji, snazi ljudi, solidarnosti i zajedništvu, gledajući prema budućnosti.

Ustrajat ćemo u tome da i dalje potičemo pozitivne društvene promjene i postavljamo nova pitanja, uz predani rad i najviše profesionalne standarde. Uz pomoć naših inovativnih rješenja na svim platformama i dalje ćemo naše sadržaje i informacije prenositi čitateljima.

Hvala vam.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista

Izložbom fotografija fotoreportera Cropixa želimo odati priznanje ljudima koji su cijelo vrijeme pandemije i odmah nakon potresa bili na terenu, na zagrebačkim krovovima, s građanima, i bilježili emociju, trenutak… Taj trenutak sada će na velikom formatu moći vidjeti svi Zagrepčani i naši gosti.

Snimili smo i dokumentarac, i to prvi koji će biti prikazan od trenutka potresa. Ponosan sam što smo u stanju kao medijska kuća pokazati sve najbolje na svim platformama, a sada i kroz izložbu i film. Veselimo se svakodnevnom susretu s našim čitateljima i građanima Zagreba, tamo gdje smo svaki dan, na ulici, među ljudima, u srcu grada.

Nikolina Zečić, direktorica Upravljanja iskustvom klijenata, Marketinga, Identiteta i komuniciranja, Zagrebačka banka

U razornom potresu koji je 22. ožujka, u jeku pandemije koronavirusa, pogodio Zagreb, stradalo je i sjedište Zagrebačke banke – zgrada Gradske štedionice, jedna od najupečatljivijih vizura našeg glavnog trga.

Nakon potresa je prilično oštećena i dodijeljena joj je “žuta oznaka”, odnosno omogućen je samo ograničen pristup zgradi. Sreća u nesreći – uspomene koje čuvamo u našem Vremenskom trezoru i koje su građani iz cijele Hrvatske ostavili za sljedećih 100 godina, ostale su zaštićene od potresa i nedavne poplave i čekaju sigurno svoj jubilej. Nadamo se da će naša Gradska štedionica, nakon sanacije i ulaganja, otvoriti svoja vrata u punom sjaju već sredinom iduće godine.

Izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo utječu na život baš svakoga od nas. Nažalost, među brojnim građevinama, potres je oštetio i zagrebačke bolnice. Stoga smo, svjesni svoje društvene odgovornosti, i ovoga puta željeli pomoći onima kojima je to najpotrebnije te donirali 1,3 milijuna kuna bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom.

Također, ponosni smo na naše zaposlenike koji su, uz podršku Zaklade UniCredit, sakupili 380 tisuća kuna donacije za Hrvatski Crveni križ namijenjene kupnji i distribuciji paketa hrane za socijalno ugrožene sugrađane i kućanstva. Njihovoj donaciji pridružila se i Zagrebačka banka s dodatnih milijun kuna donacije.

Kroz potporu Hanzinoj inicijativi htjeli smo pružiti podršku Zagrebu i projektu koji će prvi puta ispričati priču o jednom od najizazovnijih perioda u povijesti našeg glavnog grada.

Damjan Geber, arhitekt, osnivač i direktor agencije Brigada

Ideja je bila da fotografije koje su nastale na dan potresa te u danima koji su uslijedili ne pokažemo u klasičnom galerijskom, već u javnom prostoru, upravo ondje gdje su nastale. Željeli smo na neki način ljude emotivno i vratiti u taj dan. Skele su ono što će nas pratiti godinama, pa čak i desetljećima nakon potresa. A kran-dizalica simbol je Zagreba nakon potresa. Po gradu ih je bilo toliko da su izgledale poput kakvih izvanzemaljaca koji napadaju grad.

Želja nam je bila postići taj korak dalje, odnosno, da posjetitelj naše izložbe nije tek pasivan promatrač.

Zagrebu je potreban završetak priče. Grad će još dugo biti ranjen. Kao i ljudi koji su nastavili živjeti u svojim domovima nakon raznih trauma koje su prošli.