SCROLL

“Glavu gore.”, napisao je anonimni autor grafita koji djeluje pod pseudonimom Nebitno. Ispisao je svoj grafit crnim slovima s točkom na kraju ove neoglagoljene rečenice. Grafit stoji iznad glavnog zagrebačkog trga. Iako je nastao prije ožujka, na ovaj se grafit u kontekstu događaja koji su nadolazili gledalo kao na poruku optimizma u gradu, pa ga je i MUP podijelio na dan potresa na svojem Twitter profilu. “Laku noć Zagrebe i odmori #glavu gore”, napisali su. Naš fotoreporter snimio je grafit s trga. U prvom planu su žuta historicistička građevina, kip bana Jelačića sa sabljom te u pozadini nekolicina golubova s kojima se sve na ovoj fotografiji poklopilo da stoji u savršenoj ravnoteži.

"Glavu gore." napisao je ulični umjetnik koji djeluje pod pseudonimom Nebitno, iznad glavnog zagrebačkog trga. Golubovi kao da su se poredali na žutoj historicističkoj građevini u savršenoj kompoziciji, baš za ovu fotografiju (© Damjan Tadić)
U prilazu Bakačeve i Cesarčeve brdo cigli i grafit nastao prije potresa koji uvjerava: Sve će biti u redu (© Damjan Tadić)
Crveno vuneno srce koje je isplela dizajnerica Ivona Martinčić na napukloj žutoj fasadi škole u Habdelićevoj ulici i spojila plavom vunom. Nakon potresa, njezino je srce zaživjelo jednom drugačijom pričom (© Marko Todorov)

U jednoj od zagrebačkih ulica koje su stradale u potresu Cropixovi su fotoreporteri snimili i grafit “Sve će biti u redu”, također napisan prije potresa, i uz njega znak za smiješak. Uz grafit, kontrastno, hrpa cigli koje su pale s okolnih zgrada. Simbol koji se često znao dijeliti uz podršku Zagrebu na društvenim mrežama jest i vuneno srce koje je isplela dizajnerica Ivona Martinčić na napukloj žutoj fasadi škole u Habdelićevoj ulici, gdje je spojila dvije crvene polovice srca i zavezala ih plavom vunom. Nakon potresa, kada su pukotine po gradu postale nova stvarnost, njezino je srce zaživjelo jednom posve drugačijom pričom. Srce je naime nastalo prošlog ljeta u sklopu festivala Okolo, a ovih je dana u sklopu novog izdanja tog festivala dobilo i novo izdanje, obogaćeno nizom malih srdaca.

Poruku optimizma slale su i mnoge neposredne ljudske reakcije, primjerice, djelatnici civilne zaštite koji su danonoćno radili na terenu a u pauzi od posla zaigrali i nogomet.

Pripadnici Civilne zaštite Zagreb, koji rade na sanaciji krova na križanju Ilice i Frankopanske, pronašli su zaboravljenu loptu i nakratko zaigrali (© Boris Kovačev)
Mnoge dizalice u Zvonimirovoj ulici kojima se obavljala sanacija štete uzrokovana potresom (© Goran Mehkek)
Gospođa čisti prašinu koja je još ostala od potresa u stanu koji je neposredno iznad Kazališne kavane (© Boris Kovačev)