SCROLL

Djevojka na prepoznatljivim zagrebačkim krovovima stradalim u potresu. S maskom je na licu i pod plavom kacigom. Vide joj se tek oči. Mladić koji samouvjereno stoji na gredama. Grede na kojima stoji su trošne, no na licu mu se ne vidi strah.

Sanacija krova u centru grada i lopta koja je slučajno završila na krovu (© Boris Kovačev)
Hrvatska vojska i Bad Blue Boysi zajedno čiste Ilicu (© Damjan Tadić)
Crveni križ dijeli hranu na Zrinjevcu građanima, radnicima i vojsci (© Marko Todorov)
Planinari i alpinisti, visinski radnici, njih tridesetak, skidaju srušene dimnjake u centru grada. Volontiraju. Muškarac stoji na trošnim gredama bez vidljivog straha (© Neja Markičević)

Vojska koja čisti ulice grada i ne da se ometati prašinom koju podižu bageri. Vatrogasci na jednom od stradalih krovova dok iza prozora proviruje lice zabrinutog starca…

U savršenoj je kompoziciji uhvaćeno skidanje zgrade na vrhu Frankopanske ulice oštećene u potresu (© Ronald Goršić)

Uhvaćeni trenuci ljudskosti. Mnogo je heroja ulica, onih koji su neposredno pomogli prvom susjedu koliko su mogli, mnogo je i onih iz profesija iz kojih su smatrali da mogu svojom stručnošću dodatno pomoći. Jedan od primjera: nekoliko sati nakon potresa Uredu za upravljanje hitnim situacijama javilo se više vlasnika tvrtki i obrta za visinske radove, nudeći besplatnu pomoć, stavili su se na raspolaganje i pomoć u čemu god treba. Pomogli su s krovova spustiti sve ono što je prijetilo da će pasti na tlo – dimnjaci, crjepovi, oluci… – od čega bi ljudi mogli stradati. Nećemo pretjerati ako utvrdimo da su tako spašavali i živote. Inače su u ovome poslu jedni drugima konkurencija, ali u trenucima solidarnosti nastupili su svi zajedno. I svi do jednog volonterski. Brzo su reagirali, odmah su se okupili preko društvenih mreža.

Radnici ZG Holdinga čiste ulice od građevinskog materijala sa zgrada stradalih u potresu, na licima im je primjetan umor (© Damjan Tadić)
Na glavnom zagrebačkom trgu, iznad brka bana Jelačića, radnici pomažu pri sanaciji nakon potresa (© Damjan Tadić)
Uhvaćen trenutak u Berislavićevoj ulici, čisti se, bacaju se krhotine s krova (© Damjan Tadić)
Neumorni su vatrogasci gotovo danonoćno radili na sanacijama štete nakon potresa. Ovaj je prizor snimljen u Žerjavićevoj ulici (© Damjan Tadić)
Djevojka pod plavom kacigom i sa zaštitnom maskom na licu, samo joj se oči vide, na jednom od razrušenih zagrebačkih krovova (© Neja Markičević)

I alpinisti, sportski penjači, speleolozi masovno su se odazvali na poziv da se pridruže ekipama visinskih radnika. Vatrogascima, vojsci, djelatnicima civilnih službi, Bad Blue Boysima, svim građanima koji su nesebično pomagali, a bilo ih je mnogo, te ih nije sve kamera niti stigla zabilježiti, treba ispisati velikim slovima

Visinski radnici, planinari i alpinisti pomogli su skidati srušene dimnjake u centru grada. Nećemo pretjerivati ako utvrdimo da su tako po svoj prilici spašavali i živote (© Neja Markičević)

Pokazali su najbolje lice Zagreba.

Život u centru Zagreba zabilježen peti dan nakon potresa i za vrijeme pandemije koronavirusa. U Frankopanskoj ulici radnici i vatrogasci rade na saniranju krovišta, u prvom planu vijori zastava (© Damjan Tadić)
Vatrogasci, alpinisti i civilna zaštita pomažu u saniranju šteta od potresa. Ova je fotografija jakog kolorita snimljena ispred crkve Svetog Marka (© Damjan Tadić)
Na Petretićevu trgu, pokraj Vlaške, vatrogasci uklanjaju oštećeni dimnjak s krova kuće stradale u potresu (© Goran Mehkek)
Dok vatrogasci pomažu u sanaciji nakon potresa, iza prozora na krovu kuće provirio je radoznalo djed (© Damjan Tadić)
Kuća u koju su samoinicijativno stigli Bad Blue Boysi i pomagali stanarima. Fotografija je snimljena u Gornjoj Dubravi, koja je bila jedan od epicentara potresa (© Ranko Šuvar)
Pripadnici Hrvatske vojske čiste Radićevu ulicu (© Goran Mehkek)