SCROLL

Krhotine su po definiciji komad čega slomljenog, odlomljenoga (stakla, crijepa, granate), veličine koja otprilike dopušta da se uzme u ruku.

U Berislavićevoj ulici stradao je pod ciglama sivi automobil. Sreća je da na ulici nije bilo ljudi. Sve je na ovoj fotografiji sivo (© Boris Kovačev)
U potresu koji je u ranim jutarnjim satima pogodio Zagreb stradao je, pod golemim ukrasom koji je pao s jedne od zagrebačkih fasada, i luksuzan automobil (© Boris Kovačev)
U kolorističkom kontrastu, crveni Suzuki sa sivim krhotinama ulica grada (© Marko Todorov)
Gotovo nadrealistički prizor pred zgradom Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici (© Damjan Tadić)

Nećemo pretjerati ako utvrdimo da je Donji grad, reprezentativna austrougarska gradnja druge polovice 19. i početka 20. stoljeća, građen dobrim dijelom od cigli. Nećemo pretjerati niti ako kažemo da nikada, a barem od potresa 1880. godine, nije bilo toliko krhotina na ulicama grada. Čitav se grad tih dana pretvorio u krhotine.

Fotografija je snimljena na sam dan potresa. U prvom se planu vide štete nastale od potresa, u pozadini šareni krovovi crkve Svetog Marka te reklamni automobil kao iz nekog drugog doba (© Damjan Tadić)

Prizori na kojima ljudi pokušavaju otkopati svoje automobile neposredno nakon potresa postali su svakodnevicom. Kao i oni automobili koji su stajali pod teretom cigala neotkopani. Karoserije su se tek nazirale ispod pojedinih cigli, neke sive, druge kontrastne, crvene. Upravo su to neke od dominantnijih tema u ovom poglavlju. Snimili su ih naši fotoreporteri koji su na teren izašli odmah nakon potresa. Zabilježili su gotovo apokaliptične prizore u Jurišićevoj ulici, kao i kuće koje su posve izgubile svoje fasade, pa je sve što je u njima odjednom svima postalo vidljivo.

U Žerjavićevoj je ulici vlasnik pokušao otkopati svoj automobil zatrpan u potresu, iako od njega nije puno ostalo (© Neja Markičević)
Golema količina cigli u Bogovićevoj ulici snimljena je neposredno nakon potresa. U pozadini, kao kontrast, najava za dućan krema za tijelo koji se uskoro otvara (© Marko Todorov)

Mnogi su se stanovnici centra grada morali iseliti iz svojih domova. Gradsko središte je danima nakon toga bilo grad duhova, tek se na rijetkim prozorima moglo ugledati pokoje svjetlo.

Ova je fotografija snimljena na uglu Petrinjske i Đorđićeve, jedanaesti dan nakon potresa. Fasade, doslovce, nema, gledamo ljudima u stanove (© Goran Mehkek)

Na snazi je bila i preporuka da se ostane doma pa se rijetko tko mogao vidjeti na ulici, a ako i jest, na licima se slučajnih prolaznika mogla prepoznati zabrinutost.

Prošla su tri i pol tjedna od potresa. Na adresi Ilica 114 raščišćavaju teško oštećenu zgradu. Prometno redarstvo i policija usmjeravali su prolaznike taj dan da prolaze preko puta te zgrade, za svaki slučaj (© Željko Puhovski)
Spomenik Nikoli Tesli, rad Ivana Meštrovića, i pred njim mnoštvo cigli (© Damjan Tadić)
Iz žablje perspektive centar Zagreba dan kasnije, neposredno nakon još jednog, nešto slabijeg potresa, koji je pogodio grad (© Ronald Goršić)
Smeće i ostali građevinski materijali koji su završili na ulici kao posljedica potresa sada su, mjesec dana nakon potresa, u vrećama. U pozadini mladi zagrljeni par s kavom za van. Život ide dalje (© Goran Mehkek)

Ipak, na jednoj od fotografija koja je snimljena u Frankopanskoj ulici nešto kasnije, cigle su već spremljene u vreće, pokraj njih prolazi mladi, zagrljeni par, s kavom za van u ruci. Slučajno se poklopilo, prolazi još nekoliko parova. Život kreće dalje.

Jedan od automobila sa zagrebačkih ulica koji su stradali taj dan u potresu. Bilo ih je mnogo (© Ranko Šuvar)