SCROLL
Gospođa na klupici u parku i njezina dva podjednako uplašena psa pod žutim dekama (© Bruno Konjević)
Nisu se samo ljudi uznemirili nego i životinje (© Neja Markičević)
Građani koji prolaze pokraj povećeg dijela fasade koji je pao posred ulice kao da se trude niti ga ne pogledati. Tužno je zamisliti što bi bilo da je na tom dijelu ulice u trenutku potresa prolazio čovjek (© Boris Kovačev)

Gotovo na istom položaju naši su fotografi snimili mladu ženu iza čijih se naočala u očima jasno ogleda strah. Lica potresa lica su i rodilja u Petrovoj ulici pokrivenih dekama na taj, svi ga pamtimo, vrlo prohladan dan. Lica su to slučajnih prolaznika zagrebačkih ulica neposredno nakon potresa koji se trude ne pogledati golemi kapitel stupa nasred ceste i trude se ne zamišljati što bi bilo da je netko ulicom prolazio baš u tom trenutku kada je ovaj padao na tlo. Ili lica onih koji preskaču preko cigala posred tramvajske pruge u centru grada.

Stanovnici Zagreba bili su u nevjerici što je zadesilo grad na taj dan, 22. ožujka (© Boris Kovačev)
Na Svačićevu trgu neposredno nakon potresa okupili su se građani. Iako ih je većina pod maskama, njihova se uzenemirenost dobro vidi. S njima je i beba u kolicima te njihovi kućni ljubimci (© Boris Kovačev)
Evakuacija rodilja u Petrovoj ulici. Rodilje su pod dekama, i pod maskama, neke od njih odgovaraju na pozive zabrinute obitelji i prijatelja (© Goran Mehkek)
Prizori koje svi pamtimo: rodilje ispred Petrove bolnice, neke od njih u papučama (© Ranko Šuvar)
Nije teško zaključiti kolike su godine povezanosti iza para na fotografiji, vidljiva je njihova bliskost. U drugom planu nešto pričljiviji mlađi muškarac i žena (© Ranko Šuvar)

Lice je to Zagreba koje ćemo mi koji smo potres doživjeli doživotno pamtiti, a ove fotografije snimljene neposredno, na licu mjesta, s nepogrešivim instinktom iskusnih fotoreportera, omogućit će da ga pamte i generacije koje dolaze. Kao što danas vizualiziramo potres iz 1880. godine preko fotografija s potpisom Ivana Standla, jednog od prvih zagrebačkog fotografa, ali i po rečenici Augusta Šenoe: “Nikad ne vidje užasnije slike, ne oćuti dublje žalosti za svoga vijeka”.

Jedan od upečatljivijih prizora snimljenih nakon potresa: gospođa u invalidskim kolicima, pognula je glavu pod kapuljačom, u naručju joj je francuski buldog (© Damjan Tadić)
Iako gospođa nosi naočale i masku, nije teško prepoznati strah u očima iza okvira naočala. U pozadini je prepoznatljiva ulična umjetnost na jednoj od zgrada Đorđićeve ulice (© Damjan Tadić)
Bilo je tog dana, svi se dobro sjećamo, prohladno. Na Zrinjevcu je pod mnogim dekama snimljena, u pratnji, gospođa koja teško hoda, oslanja se o svoj štap (© Ronald Goršić)
Premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (© Ronald Goršić)