SCROLL

Slučaj je htio da je Herman Bollé obnavljao zagrebačku katedralu nakon potresa 1880. u kojemu je ozbiljnije stradala te je tri godine nakon potresa osnovao Društvo za obnovu katedrale. O tome koliko mu je bio važan taj segment njegova djelovanja govori i činjenica da je na poleđini njegove posjetnice stajalo “graditelj prvostolnih crkava”, kako je istražio profesor povijesti umjetnosti Dragan Damjanović koji se Bolléovim opusom poprilično bavio. Uostalom, Bollé je bio rođen u Kölnu i odrastao je s pogledom na tamošnju katedralu. Obnova zagrebačke katedrale, inače, nije prošla bez polemika. Slučaj je htio i da se sjeverni toranj zagrebačke katedrale nakon potresa u ožujku ruši na isti dan kada je arhitekt umro, 17. travnja.

Izvođač visinskih radova sanira oštećenja na katedrali (© Damjan Tadić)
Hrabri visinski radnici penju se na vrh katedrale, rijetki bi se od nas to usudili (© Goran Mehkek)
Pogled na katedralu s Gradeca. Južnog tornja već nema, sjeverni je još uvijek tu, do skorog rušenja (© Goran Mehkek)

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok trinaest i pol metara i težak trideset tona skinut je kontroliranom eksplozijom jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u potresu postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora. Sve koji su sudjelovali u tom pothvatu lako bismo mogli svrstati u zasebno poglavlje, a naši su fotoreporteri zabilježili one najhrabrije, koji su se uspinjali na sam toranj, te potom i sam trenutak rušenja.

(© Tomislav Krišto)
Trenutak koji ćemo pamtiti. Onaj u kojemu se dinamitom uklanja vrh sjevernog tornja katedrale (© Damjan Tadić)
Uspješno uklanjanje vrha sjevernog tornja katedrale nakon kontroliranih detonacija dinamitom (© Srđan Vrančić)
Prizor je sniman izdaleka: uklonjen je oštećeni vrh sjevernog tornja katedrale koji je prijetio da će pasti (© Neja Markičević)

Uz reportažne fotografije nailazimo i na poetske prizore, poput katedrale snimljene u praskozorje. Na fotografiji se naziru tek obrisi stradale prvostolnice i uz nju dizalica. Od građevina s potpisom arhitekta koji je promijenio lice Zagreba u potresu su stradale i mirogojske Arkade te MUO.

Katedala snimljena u praskozorje, na dan kada će se s nje ukloniti sjeverni toranj (© Damjan Tadić)
Pogled s Europskog trga (© Damjan Tadić)
Ostaci zlatnog križa na zagrebačkoj katedrali srušenog u potresu (© Ivana Nobilo)
Oštećenja na katedrali (© Damjan Tadić)